Връзката между сънната апнея и зъболекаря ви

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Credit: Drcamachoent (CC BY-SA 4.0)

Credit: Drcamachoent (CC BY-SA 4.0)

Ако имате проблеми с хъркане и безсънни нощи, обадете се на зъболекаря. Хъркането и нарушенията в съня често са симптоми на обструктивна сънна апнея, а оралното ви здраве може да бъде причината за нея.

„Много пациенти се изненадват, когато ги попитам как спят” – казва доктор Марта Кортес от Ню Йорк, която е зъболекар и специализира в областта на сънната апнея. Но „обикновено зъболекарят първи диагностицира нарушенията в съня”.

Специално предложение:
 

The National Sleep Foundation изчислява, че 18 милиона американци страдат от сънна апнея. Състоянието причинява повтарящи се прекъсвания на дишането през нощта; паузите може да бъдат с продължителност от няколко секунди до няколко минути и да възникват 30 или повече пъти на нощ. Тези паузи се дължат на отпуснати мускули в задната част на гърлото, прекалено голям език или малка челюст, които причиняват запушване на дихателните пътища.

Преден зъб на пациент с бруксизъм (нелекуван). Credit: Dozenist (GFDL)

Преден зъб на пациент с бруксизъм (нелекуван). Credit: Dozenist (GFDL)

Първият симптом на сънната апнея често е стискането или скърцането със зъби по време на сън (наречено бруксизъм). Зъболекарят проверява дали има износени зъбни повърхности, което е знак, че пациентът скърца със зъби, докато спи. Бруксизмът може да причини износване и разрушаване на зъбите, както и възпаление и отдръпване на венците. Изтриването на повърхностите на зъбите ги прави податливи на кариеси, тъй като защитата им срещу действието на бактериите е нарушена.

Докато спите нощем, „когато челюстта ви е напрегната и стискате зъби, това изпраща сигнал до мозъка ви да се събудите, за да можете да си поемете въздух” – обяснява Кортес.

Стискането на зъби е само един от симптомите на сънната апнея. Малката челюст, езикът, по чиито краища личат отпечатъци от зъбите или зачервеното гърло (поради тежко хъркане, което също е един от симптомите на сънната апнея) също са сигнал, че може да страдате от това състояние.

Задъхването кара човекът да се събужда непрекъснато, което понижава качеството на съня и причинява умора. Сънната апнея е свързана с повишен риск от високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване.

Когато зъболекарят заподозре, че някой страда от сънна апнея, той често би препоръчал да се проведе полисомнографско изследване. Въпреки че зъболекарят добре познава симптомите и методите за лечение, само лекар специалист в областта може да постави окончателна диагноза на сънната апнея.

Доктор Кортес препоръчва да зададете тези три въпроса на зъболекаря си:

Достатъчно ли е да използвам (силиконова) шина против бруксизъм? Носенето на шина, която не е направена специално за вас може да не реши проблема, а дори да влоши състоянието ви. Но ако шината е изработена за вашата уста, това може да предотврати стискането на зъби, а с това и кариесите, главоболието и болката в челюстната става, както и да разреши проблема със сънната апнея.

Силиконова шина, която се използва за защита на зъбите при страдащите от бруксизъм.

Силиконова шина, която се използва за защита на зъбите при страдащите от бруксизъм.

Заболяването на венците ми знак ли е за по-сериозен проблем? Доктор Кортес казва, че ако имате много кариеси, това може да бъде резултат от скърцането със зъби и сънната апнея.

Как да разбера дали страдам от сънна апнея? Хроничното хъркане е най-честия симптом на това състояние. Други симптоми са сънливост през деня, събуждане със сухота в устата или възпалено гърло, както и с главоболие. Ако страдате от някой от тези симптоми, може би е време да споделите това със зъболекаря си.

Сподели