Ефектът на кофеина върху плодовитостта

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Credit: jen, flickr (CC BY 2.0)

Credit: jen, flickr (CC BY 2.0)

Има ли вина кофеинът за трудното забременяване при жените и броя на сперматозоидите при мъжете?

Да видим какво разкриват проучванията за ефектите на кофеина върху плодовитостта при човека.

Специално предложение:
 

Кофеин и безплодие при жените

Изглежда жените, които редовно консумират кафе и/или енергийни напитки, понижават шанса си да забременеят с 27%.

Изследване, проведено в Училището по медицина към Университета на Невада показва, че кофеинът пречи на мускулните контракции на фалопиевите тръби. Те са отговорни за придвижването на яйцеклетката от яйчника към матката. Зачеването се случва именно във фалопиевите тръби. Затова, ако съкращенията на гладката мускулатура намалеят, яйцеклетката няма да се окаже на най-подходящото място за оплождане.

Това проучване е проведено върху мишки, но позволява на учените да разберат повече за това как работят фалопиевите тръби при хората и може да доведе до лечение на определени типове безплодие.

Учените препоръчват жените, които се опитват да забременеят да спрат да пият кафе.

Но ако мислите, че можете да приемате кофеин, вместо контрацептиви, не разчитайте на това – природата обикновено намира начин.

Кофеинът и малкият брой сперматозоиди

Изследователите от Катедрата по развитие и репродукция към болницата

Credit: freefoodphotos.com

Credit: freefoodphotos.com

Rigshospitalet в Копенхаген, Дания, разкриха резултатите от проучване, което се интересува дали голямата консумация на кофеин влияе на броя на сперматозоидите.

Някои от участниците консумирали само Кола, като част от дневния им прием на кофеин от 800 мг, докато други пиели предимно кафе и чай, като основен източник на кофеин. Резултатите показват, че групата, която консумирала предимно напитки като Колата, имали с 30% по-малко сперматозоиди. Мъжете, които консумирали предимно кафе и чай не показали изменение в броя на тези клетки.

Учените вярват, че има някаква съставка в напитките с аромат на Кола, която причинява това, но не са сигурни каква е тя, тъй като са необходими още проучвания, за да се установи причинителят.

Credit: Ashley Webb, flickr (CC BY 2.0)

Credit: Ashley Webb, flickr (CC BY 2.0)

По-ново изследване показва, че кофеинът не влияе на качеството или броя на сперматозоидите.

Въпреки всичко, според проучване на Massachusetts General Hospital в Бостън, мъжете, които консумират 265 мг кофеин дневно или повече, имат най-малък шанс да станат бащи чрез in vitro. Не е ясно защо това се случва, след като кофеинът не влияе на качеството или броя на сперматозоидите.

Добрата новина е, че пристрастените към кофеин мъже все още могат да се възпроизвеждат като зайци, лошата е, че ако тази мистериозна съставка се намира и в енергийните напитки, тогава много мъже може да имат проблем.

Сподели