Защо не бива да увивате храната си в алуминиево фолио при готвене

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

chicken-390262Когато печете риба, зеленчуци или месо за вечеря, вероятно завивате храната в алуминиево фолио, преди да я сложите в печката. Това, което може би не осъзнавате е, че то може да замърси храната ви и това да повлияе на вашето здраве.

Професор Ghada Bassioni, ръководител на Катедрата по химия към Ain Shams University, и колеги са изследвали употребата на алуминий при готвене и приготвяне на храна. Алуминият не се среща само във фолиото – той е най-използваният материал за готварски съдове в развиващите се страни. С него са облицовани тенджери и тигани, а се открива и в кухненски прибори, като големи лъжици за сервиране. Преди, тази роля се изпълняваше от медта, но с времето тя беше земестена от алуминия, защото той е по-евтин за масова продукция и е по-лесен за почистване.

Специално предложение:
 

Но завиването на храната в алуминиево фолио и поставянето във фурната е проблематично. Това важи с още по-голяма сила за киселата или подправена храна, която се приготвя на висока температура.

Алуминият и здравето

Човешкото тяло може да изхвърля малки количества алуминий много ефективно. Това означава, че минимално излагане на алуминий не е проблем: Световната здравна организация (СЗО) е установила, че безопасният дневен прием на алуминий е 40 милиграма на килограм телесно тегло на ден. Така, за човек, който тежи 60 кг, безопасният прием е 2400 милиграма.

spice-370114Но повечето хора са изложени и поглъщат много по-голяма от тази доза. Алуминий има в царевицата, кашкавала, солта, билките, подправките и чая. Използва се в кухненските прибори, както вече споменахме, и във фармацевтични препарати, като антиациди (против стомашни киселини) и антиперспиранти (против изпотяване). Алуминиевият сулфат се използва в качеството му на коагулант при пречистването на пиейната вода.

Учените се опитват да разберат дали прекомерното излагане на алуминий би могло да представлява заплаха за човешкото здраве. Например, високи концентрации на алуминий са отчетени в мозъка на пациенти, страдащи от Алцхаймер. Според някои изследователи болестта на Алцхаймер е съвременно заболяване, което се причинява от изменените условия на живот, свързани с индустриализацията на света. Тези условия може би включват повишени нива на алуминий в ежедневието.

Има изследвания, резултатите от които предполагат, че високият прием на алуминий може да бъде вреден за пациенти, които страдат от заболявания на костите или бъбреците. Освен това е установено, че той забавя растежа на човешките мозъчни клетки.

Избягвайте фолиото, когато готвите

Като се имат предвид всички тези доказани рискове, е важно да се установи какво количество алуминий попада в храната, когато тя е приготвена увита в такова фолио. Тенджерите и други кухненски прибори и съдове обикновено са окислени, което осигурява защитен инертен слой, който предотвратява попадането на свободен алуминий в храната. Проблемът е, че с времето този слой може да се износи. Това се предотвратява лесно: когато си купите алуминиев съд, сварете вода в него няколко пъти, докато стане матов. Това създава естествено окисление и предотвратява последващото „изтичане” на алуминий. Може да изглеждат по-красиви, когато блестят, но за здравето ви това не е важно.

Но готвенето в алуминиево фолио е различно. Фолиото е за еднократна употреба и няма как да създадете този инертен слой преди да го използвате. Настоящото проучване е установило, че миграцията на алуминий в храната по време на готвенето е над безопасния лимит, поставен от СЗО.

Алуминият е значително по-склонен да навлезе в храната и при много по-високи нива в киселите и течни храни, като лимонов и доматен сок, в сравнение с тези, които съдържат алкохол или сол. Нивата се покачват още повече, когато към храната са добавени подправки и след това е увита във фолиото. Киселините отключват агресивен химически процес, който кара много голямо количество алуминий да попада в храната.

Това проучване предполага, че алуминиевото фолио не бива да се използва в готвенето. Вместо това, можете да използвате стъклени или порцеланови съдове, когато приготвяте печени ястия. Безопасно е да увивате студена храна във фолиото, но не и за дълъг период от време, защото алуминият ще започне да навлиза в нея, поради наличието на съставки като подправките.

Сподели