Омега-3 понижават риска от инфаркт

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Credit: freefoodphotos.com

Credit: freefoodphotos.com

Консумацията на риба, ядки, семена и растения, съдържащи омега-3 мастни киселини, може значително да понижи риска от смърт, в резултат от сърдечен удар, според най-задълбоченото проучване, провеждано до момента, посветено на тази спорна тема.

Предишни проучвания върху рибеното масло като хранителна добавка и други източници на омега-3 мастни киселини, показват смесени резултати, като някои изследвания разкриват ползи за здравето на сърцето, а други не откриват никакви ползи.

Специално предложение:
 

На 27 юни в списание JAMA Internal Medicine беше публикувано последното проучване – най-обстойното от всички досега, измерващо действителните нива на омега-3 мастните киселини в кръвта на участниците в изследването, които попълвали въпросници за това какво са яли. Резултатите, базирани на подобни въпросници, носят със себе си определена грешка, тъй като хората не си спомнят добре или преувеличават.

Новото проучване – от международен консорциум, включващ 19 изследвания от 16 държави с повече от 45 000 участника – достигнало до извода, че по-високите нива на омега-3 мастни киселини в циркулиращата кръв са свързани с почти 10% по-малък риск от фатален инфаркт. Участниците с най-високо ниво на омега-3 в кръвта имали най-голямо понижение на риска – с над 25% по-нисък.

Един от четири смъртни случая в САЩ се дължи на заболяване на сърцето, според Центровете за превенция и контрол на заболяванията. Така, резултатите от проучването предполагат, че ако средностатистическият човек в САЩ изяждаше по няколко ястия с омега-3 мастни киселини всяка седмица, броят на смъртните случаи може да бъде понижен до един на пет или един на шест.

Credit: Moyan Brenn, flickr (CC BY 2.0)

Credit: Moyan Brenn, flickr (CC BY 2.0)

„За водещата причина за смърт в света, понижаването на риска [от фатален сърдечен удар] с около 25% е наистина значимо” – казва главният автор доктор Dariush Mozaffarian, декан на Friedman School of Nutrition Science and Policy към Tufts University в Бостън. „Наблюдаваното понижение на риска е сходно с това при използването на статини” – каза Mozaffarian пред Live Science.

Рибата е главният хранителен източник на омега-3 мастни киселини, особено на полиненаситени мастни киселини, известни като ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Мазната риба, като сьомга, пъстърва, аншоа, сардини и херинга, съдържа най-голямо количество омега-3 мастни киселини, според Министерството на земеделието на САЩ. Някои водорасли също ги притежават.

Лененото семе, орехите и сукулентното растение тученица, което някои хора мислят за плевел, както и определени други листни зеленчуци, семена и масла от ядки са източници на растителна омега-3 мастна киселина, наречена алфа-линоленова киселина (ALA).

Хапки с тученица. Credit: emilee rader, flickr (CC BY-SA 2.0)

Хапки с тученица. Credit: emilee rader, flickr (CC BY-SA 2.0)

Предишни проучвания са открили, че EPA и DHA са по-важни за здравето на сърцето, отколкото ALA, защото тялото трябва да преработва ALA до EPA и DHA, за да бъде ефективна. Въпреки това, новото изследване открива, че нивата на циркулиращата ALA в кръвта са почти толкова силно свързани с понижаването на риска от инфаркт, колкото и другите омега-3.

„Това е едно от новите открития на проучването ни – че когато комбинирахме резултатите от множество изследвания от цял свят, наблюдавахме понижен риск от фатално коронарно заболяване на сърцето и под влиянието на ALA” – казва Mozaffarian. „Не беше толкова изявено, както при DHA, но все пак показва, че има полза и от консумацията на растителни омега-3.”

Въпреки всичко, повишените нива на омега-3 мастни киселини като цяло не били свързани с понижен риск от инфаркт без фатален край – откритие, което си остава малко мистериозно.

Учените излагаха хипотезата, че употребата на статини или аспирин може да намали ползата от омега-3 мастните киселини, но новото изследване открива малко доказателства за това.

Credit: Joy Weinberg, flickr (CC BY 2.0)

Credit: Joy Weinberg, flickr (CC BY 2.0)

Освен това, новото проучване не е успяло да оцени ползата от приема на рибено масло под формата на хранителна добавка, защото много малко от участниците са приемали такива.

„Тези резултати, [които включват] много изследвания, които преди не са съобщили откритията си, осигуряват най-цялостната картина до момента за това как омега-3 може да повлияват сърдечните заболявания” – казва главният автор Liana Del Gobbo, млад учен към Училището по медицина на Станфорд, която е провела това проучване като част от работата си с Mozaffarian. „Сред тези различни проучвания, откритията бяха в съответствие също с възрастта, пола, расата, наличието или отсъствието на диабет и употребата на аспирин или медикаменти за понижаване на холестерола.”

Новото проучване е включило резултати от изследвания, проведени в САЩ, Европа, Израел, Сингапур и Коста Рика. Научният проект се нарича Cohorts for Heart and Aging Research in Genomic Epidemiology (CHARGE) Fatty Acids and Outcomes Research Consortium (FORCe).

Сподели