Писането на съобщения през телефона предизвиква нов тип мозъчен ритъм

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Credit: Melina Sampaio Manfrinatti, flickr (CC BY-SA 2.0)

Credit: Melina Sampaio Manfrinatti, flickr (CC BY-SA 2.0)

Изпращането на текстови съобщения през смартфона може да измени ритъма на мозъчните вълни, според ново проучване, публикувано в списание Epilepsy & Behavior.

Хората все повече общуват чрез текстови съобщения, но се знае много малко за неврологичните ефекти на употребата на смартфон. За да разберат повече за това как мозъците ни работят по време на текстова комуникация през телефона, екип, ръководен от изследователя от Mayo Clinic – William Tatum, анализирал данни от 129 пациента. Мозъчните им вълни били проследявани в продължение на 16 месеца чрез електроенцефалограми (ЕЕГ), комбинирани с видео запис.

Специално предложение:
 

Доктор Tatum, професор по неврология и директор на отдела по мониториране на епилепсията и центъра по епилепсия към Mayo Clinic в Джаксънвил, Флорида, открил уникален ритъм по време на писане на съобщение при средно 1 на 5 пациента, които използвали смартфоните си, за да пишат, докато мозъците им се проследяват.

Изследователите помолили пациентите да извършват дейности като писане на съобщения, потупване с пръсти и други, в допълнение към тестове за вниманието и когнитивната функция. Само писането на съобщения произвеждало новооткрития ритъм, който бил различен от който и да било описан досега мозъчен ритъм.

Унификацията на ритъма, в сравнение с други форми на ментална стимулация, може да бъде причинена от съчетанието между ментална активност и двигателна и слухово-речева неврологична активност.

teen-girl-texting-while-driving-orНе е наблюдавана корелация между наличието на мозъчен ритъм на писане и демографската характеристика на пациента, включително възраст, пол, вид епилепсия, наличие на лезии в мозъка при изследване с магнитен резонанс или иктална ЕЕГ.

“Ние вярваме, че този нов ритъм е обективен показател за способността на мозъка да обработва невербална информация по време на използването на електронни устройства и че той е силно свързан с обширна мрежа, подсилена от внимание или емоция” – коментира доктор Тейтъм.

Освен при смартфоните, ритъмът е наблюдаван и при потребителите на таблети. Изследователите предлагат хипотезата, че наличието на различен ритъм на мозъчните вълни при използване на мобилни устройства, които могат да се държат в ръка, може да е причинено от по-малките им екрани, които изискват повече концентрация.

Откритието би могло да има голямо значение за взаимодействието мозък-компютър, за компютърните игри и вероятно най-важното – за шофирането. Доктор Tatum отбелязва: „Сега има биологично основание хората да не пишат съобщения, докато шофират – писането може да променя мозъчните вълни”. Въпреки че „все още са необходими още много изследвания, започваме да разкриваме отговорите, генерирани от мозъка, когато взаимодейства с компютъризирани устройства.”

Сподели