Съществува ли „Бременен мозък”?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

brain-baby„Бременният мозък“ обикновено се свързва с влошаване на вниманието и паметта на бременната жена. Около 80% от бъдещите майки съобщават за затруднения да си спомнят неща от ежедневието и въпреки че не всички изследвания подкрепят това, има много доказателства, че по време на бременност при жените се наблюдават измерими понижения във важни когнитивни умения.

Но нещата не са чак толкова лоши. Мозъкът на майката претърпява и важни подобрения. Плъховете майки се справят по-добре със задачи, свързани с внимание, търсене на храна и планиране, в сравнение с женските, които никога не са раждали. Вероятно тези качества ги правят по-способни да защитават и да осигуряват храна на малките си.

Специално предложение:
 

Ползите за човешките майки не са толкова ясни, но се появяват данни, че бременността при тях предизвиква нервно преструктуриране. Изследване от 2010 показва, че през първите няколко месеца след раждането, жената претърпява изменения в няколко ключови региона на мозъка. По-точно, при тях често се наблюдава повишен обем на хипоталамуса, стриатума и амигдалата – жизненоважни зони за емоционалната регулация и родителската мотивация – както и в региони, които са важни за взимането на решения и защитните инстинкти.

Много жени показват притъпени физиологични и психологически отговори към стрес, което може да осигури защита на майката и плода от потенциално вредите ефекти на трудните ситуации. А след раждането, хормоните, свързани с кърменето, поддържат тези притъпени отговори към стреса.

Освен това, бременните жени разпознават по-добре страха, гнева и отвращението. Тази повишена способност за идентифициране и разграничаване на емоциите може да помогне на майките да осигурят оцеляването на децата си. А повишените нива на естрогени и окситоцин по време на бременност, са свързани с повишена чувствителност към средата и нуждите на бебето, както и с майчината готовност да отговори на нуждите му.

baby-child-newborn-arms-47219Бременността осигурява на мозъка невероятна нервна пластичност, която допълнително се стимулира от раждането, кърменето и взаимодействията между майката и детето. Интересно е, че тези изменения може да стават все по-изявени с всяка следваща бременност и се запазват през целия живот на майката. Но полезните адаптации рядко се постигат без за тях да се заплати цена – бременният мозък може да отразява точно тази цена.

Въпреки че познанията ни в тази област все още не са достатъчно, е ясно, че бременността бележи началото на критичен период в нервното развитие на жената. Този период подготвя майките за безбройните предизвикателства, свързани с отглеждането на беззащитното дете.

Сподели