Бисфенол А вероятно води и до затлъстяване при бебетата

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

belly-care-feeding-bottle-41222Децата на майки, които често използват пластмасови бутилки за вода и консервирана храна, са по-застрашени от затлъстяване. Ново проучване предполага, че излагането по време на бременност на химическото вещество бисфенол А (BPA), който се намира в тези продукти, може да допринесе за  затлъстяване на бебето.

От проучването, публикувано в списание Environmental Health Perspectives, става ясно, че децата, изложени на високи нива на BPA, показват и висока степен на затлъстяване. BPA отдавна се използва в пластмасовите бутилки и металните консервни кутии, но учените казват, че за първи път веществото се свързва със затлъстяването.

Специално предложение:
 

„Това проучване осигурява доказателства, че пренаталното излагане на BPA може да допринася за развитието на затлъстяване, определено чрез измерване на телесните мазнини при децата, вместо чрез традиционния индикатор индекс на телесната маса, който отчита единствено височината и теглото” – казва водещият автор на проучването Lori Hoepner от Columbia Center for Children’s Environmental Health (CCCEH) към Mailman School of Public Health.

Изследователите предупреждават, че BPA се свързва и с развитието на няколко състояния като астма, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, тревожност и депресия, ранен пубертет при момичетата и диабет, затлъстяване и заболявания на сърцето при възрастните.

Откритията на това проучване идват от анализа на урината и телесния състав на децата при 369 двойки майки и деца.

Учените установили излагането на BPA чрез измерване на концентрациите на общия BPA и неговите метаболити в урината, събрана през третия триместър от бременността на майките и от деца на възраст 3 и 5 години.

Екипът измерил също ръста и теглото на деца на възраст 5 и 7 години. Всички майки на 7-годишните деца били помолени да предоставят информация за обиколката на талията и мастната маса на децата си. При анализа учените взели предвид и социално-икономическите фактори и факторите на средата.

Резултатите показали, че химическото вещество присъства в урината на 94% от жените в проучването. Потвърдено е, че пренаталното излагане на BPA е свързано с индекса на телесните мазнини или мярката на телесните мазнини, коригирана спрямо ръста, процента мазнини и обиколката на тялото при деца на 7-годишна възраст.

„Доказателствата, че пренаталното излагане на BPA е свързано със затлъстяване при децата може да разкриват важен скрит фактор за епидемията от затлъстяване” – казва старшият автор Andrew Rundle, професор по епидемиология и един от ръководителите на Obesity Prevention Initiative към Mailman School.

Изследователите предполагат, че BPA е вещество, което нарушава баланса на ендокринната система и може „да изменя метаболизма на бебето и начина, по който се формират мастните клетки в началото на живота.”

Като взимат предвид обезпокоителните резултати, от National Institute of Environmental Health Sciences приканват майките да избягват употребата на пластмасови съдове, а вместо това да използват стъклени, порцеланови или такива от неръждаема стомана за съхранение на горещи вода и храна. В допълнение, на родителите се препоръчва да преминат от консервирани храни към свежи или замразени такива, за да понижат количеството BPA, на което се излагат и да предотвратят затлъстяването при децата си.

Сподели