Вирусите може да са по-инфекциозни сутрин, отколкото по-късно през деня

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Електронно-микроскопска снимка на грипен вирус. Credit: Kat Masback, flickr (CC BY-SA 2.0)

Електронно-микроскопска снимка на грипен вирус. Credit: Kat Masback, flickr (CC BY-SA 2.0)

Моментът от деня, в който влезете в контакт с вирус, може да повлияе на това колко възприемчиви ще сте към развитие на инфекция. Учените са открили, че когато животни и човешки клетъчни култури се инфектират с грипен вирус А или херпес сутрин, при тях се наблюдава 10 пъти по-усилена репликация на вируса, отколкото, ако са били заразени по-късно през деня, което значително увеличава вероятността да се развие заболяването.

Новото откритие може да има голямо влияние върху начина, по който органите по обществено здраве реагират при епидемии, както и за работещите на смени, чийто биологичен часовник е объркан. Изследователите подозират, че именно циркадният ни ритъм определя колко податливи на инфекция ще бъдат клетките, тъй като наличността на определени клетъчни ресурси варира в съответствие с вътрешния ни биологичен часовник. Те проверили това, като изследвали колко лесно се реплицират (размножават) вирусите в мишки, при които е блокиран генът Bmal1, който има значение за циркадния ритъм, и открили, че нивата на репликация на вирусите при тези мишки са високи по всяко време на деня.

Специално предложение:
 

„Моментът от деня може да има голямо влияние върху това колко податливи сме към заболяването или поне върху вирусната репликация, което означава, че възникването на инфекция в неподходящ момент от деня, може да я превърне в много по-тежка такава” – обяснява професор Akhilesh Reddy, старши автор на проучването, публикувано в PNAS. „Това е в съответствие с проучванията, които показват, че моментът от деня, в който се поставя противогрипната ваксина, може да повлияе на ефективността ѝ.”

Credit: Global Panorama, flickr (CC BY-SA 2.0)

Credit: Global Panorama, flickr (CC BY-SA 2.0)

Изследването може да има важно значение за това как отговаряме на епидемиите. Като знаем, че тялото е по-податливо на вирусна инфекция сутрин, то може гражданите да бъдат посъветвани по време на епидемия да избягват места, на които се събират много хора, до по-късните часове от деня, когато вирусната репликация спадне с до 10 пъти.

Освен това, изследователите установили, че мишките с нарушен биологичен часовник – нещо, което се наблюдава при пътниците след дълги полети и при тези, които работят на смени, били податливи на инфекция почти през цялото време.

Фактът, че учените са провели експериментите с два вируса от основните вирусни семейства – ДНК-ови и РНК-ови – изглежда предполага, че ефектът е еднакъв при различните вируси и е широко разпространен.

Сподели