Затлъстяването на средна възраст води до смаляване на бялото мозъчно вещество

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

thick-373064Мозъкът на хората, които са на средна възраст и с наднормено тегло изглежда като този на хора, които са с десет години по-възрастни, но с нормално тегло.

Проучване, обхващащо 473 души е установило, че хората с наднормено тегло имат по-малко бяло вещество, което свързва различни области от мозъка и осигурява предаването на сигнали между тях. Обемът на бялото вещество в мозъците на пълните хора на възраст 50 години бил сходен с наблюдавания му обем при слаби хора на 60 години.

Специално предложение:
 

С годините мозъкът се свива, но предишни проучвания показват, че при затлъстелите хора това се случва по-бързо.

„С възрастта мозъкът ни се свива, но не е ясно защо при хората с наднормено тегло бялото вещество се свива повече” – казва Lisa Ronan от Кеймбриджкия университет, която е част от изследователския екип. „Можем само да спекулираме дали затлъстяването по някакъв начин води до тези изменения или самото то е последствие от изменения в мозъка.”

Тест за интелигентност

Разликата между мозъците на слабите и пълните хора се наблюдавала едва след определена възраст. Според Paul Fletcher от същия екип е възможно това да е така, защото тогава сме особено уязвими по някакъв начин.

Но въпреки това свиване на бялото вещество когнитивните тестове не разкрили никакви доказателства, че наднорменото тегло влошава функциите на мозъка. „Все още не знаем какво е значението на тези изменения в мозъчната структура” – казва Sadaf Farooqi от Кеймбридж, който също участва в проучването.

„Би било важно да разберем дали тези изменения са обратими при отслабване, което е твърде вероятно” – казва Fletcher.

Сподели