Калцият под формата на хранителни добавки – свързан с риск от деменция при някои жени

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Credit: Ragessos-GFDL

Credit: Ragessos-GFDL

Много жени в по-зряла възраст приемат калций под формата на хранителна добавка, за да се предпазят от остеопорозата и от нейния предшественик – остеопенията, тъй като препоръчителният дневен прием на 1000 до 1200 мг калций е трудно постижим само чрез храната.

Но ново проучване повдига въпроси за безопасността на този тип добавки за определени групи жени.

Специално предложение:
 

Проучването, проведено от изследователи от Гьотеборгския университет в Швеция, е установило връзка между приема на калциеви добавки и повишен риск от деменция.

Връзката засяга главно жени, които са диагностицирани с исхемична мозъчно-съдова болест, при която кръвоносни съдове в мозъка биват запушени, обикновено от съсиреци, формирани от тромбоцити и холестерол.

Предишни проучвания предполагат, че калциевите добавки може би повишават риска от сърдечен удар.

Поражения на бялото вещество

Учените изследвали 700 жени, които не страдат от деменция, на възраст между 70 и 92 години. Те проследили състоянието на жените в продължение на 5 години.

Участничките полагали тестове за проверка на паметта и мисловните им уменията в началото и в края на проучването.

В допълнение, повече от половината от тях били подложени на компютърна томография в началото на проучването. Седемдесет и един процента от тези жени имали поражения (лезии) в бялото вещество на мозъка – маркер за мозъчно-съдово заболяване.

След това учените започнали наблюдение над приема на калциеви добавки от изследваните жени и дали в хода на проучването са диагностицирани с деменция.

Ето какво показват резултатите:

  • Жени, които са претърпели инсулт и са приемали калций под формата на хранителни добавки, са подложени на 7 пъти по-висок риск от развитие на деменция.
  • Жени, които са приемали такива добавки и имали увреждания на бялото вещество, са три пъти по-склонни да развият деменция.
  • Жени, които не са преживели инсулт и нямат увреждания в бялото вещество, не са подложени на повишен риск от деменция при прием на хранителни добавки с калций.

 

„Тази връзка е установена при жени, които са преживели инсулт или имат увреждания на бялото вещество, което е индикатор за съдово заболяване на мозъка. Тези жени са били с повишен риск от деменция” – казва неврологът доктор Irene Katzan.

Трябва ли да спрете да приемате калциеви добавки? Доктор Katzan казва, че не трябва. „Това проучване само по себе си не бива да кара никого веднага да спира да приема добавките” – казва тя и добавя, че все пак е добър повод да поговорите с лекаря си какви добавки са подходящи лично за вас – според вашите нужди и клинична история.

Проучването е малко, което означава, че резултатите не могат да бъдат генерализирани за всички. Доктор Katzan казва, че са необходими още проучвания, за да стане ясно дали калцият наистина ускорява развитието на деменция.

Сподели