Нов метод за „подмладяване” на яйчниците

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Жени, които вече са в менопауза може отново да станат способни да имат деца, след терапия, която обикновено се използва за лечение на рани

Credit: Cezar Mota, flickr (CC BY-SA 2.0)

Credit: Cezar Mota, flickr (CC BY-SA 2.0)

Не е нужно менопаузата да слага край на способността на жените да забременеят. Научен екип твърди, че е открил начин да възстанови функцията на яйчниците при жени, които са в менопауза, като това ще позволи отделянето на фертилни яйцеклетки.

Специално предложение:
 

Екипът казва, че терапията е възобновила менструалния цикъл на жени в менопауза, включително на една жена, която от пет години е в това състояние. Ако резултатите се потвърдят при по-обширно изследване, техниката може да подобри иначе понижаващия се фертилитет при по-възрастните жени, да позволи на жените, при които менопаузата е настъпила рано да забременеят и да подпомогне избягването на разрушителните за здравето ефекти на менопаузата.

„Методът дава надежда на жените в менопауза, че ще могат да забременеят, използвайки собствения си генетичен материал” – казва Konstantinos Sfakianoudis, гинеколог от гръцката клиника Genesis Athens.

„Много е вълнуващо” – казва Roger Sturmey от Hull York Medical School във Великобритания. „Но поставя и етични въпроси за това каква трябва да бъде горната възрастова граница на майчинството.”

Възприето е, че жените се раждат с всички яйцеклетки, които някога ще имат. В периода между пубертета и менопаузата техният брой постоянно намалява, като се смята, че плодовитостта е най-голяма, когато жената е на възраст около 20 години. Към 50-тата година, когато обичайно настъпва менопаузата, яйчниците спират да освобождават яйцеклетки – но повечето жени вече са безплодни до тази възраст, като овулация настъпва все по-рядко. За много жени менопаузата настъпва твърде скоро, казва Sfakianoudis.

Възрастта, на която жените стават майки за първи път нараства и все повече жени раждат след четиридесетата си година. Но докато много жени отлагат бременността си, други полагат големи усилия, за да забременеят. Жените, които се надяват да забременеят по-късно, все по-често прибягват към ин витро или замразяване на яйцеклетки, но и на двата метода не може да се разчита.

При около 1% от жените менопаузата настъпва рано – преди четиридесетата година, което се дължи на здравословен проблем, лечение на рак и др.

За да върнат часовника назад за жените, при които е настъпила ранна менопауза, Sfakianoudis и колегите му са се обърнали към терапия, която обикновено се използва за бързо заздравяване на рани.

Богатата на тромбоцити плазма (PRP) се добива чрез центрофугиране на кръвна проба от пациента, за да се изолират растежни фактори – молекули, които предизвикват растежа на тъканите и кръвоносните съдове. Това често се използва за ускоряване на възстановяването на увредени кости и мускули, въпреки че ефективността на метода не е ясна. Лечението може да разчита на стимулиране на тъканната регенерация.

Екипът на Sfakianoudis открил, че PRP изглежда обновява старите яйчници и е представил резултатите си на тазгодишната среща на Европейското общество за репродуктивна медицина и ембриология (ESHRE) в Хелзинки. Учените твърдят, че когато инжектирали PRP в яйчниците на жени в менопауза, това възобновило менструалните им цикли и позволило на изследователите да съберат и оплодят освободените яйцеклетки.

Един от етапите на приготвяне на PRP – центрофугиране. Credit: Pradeep Albert MD (CC BY-SA 3.0)

Един от етапите на приготвяне на PRP – центрофугиране. Credit: Pradeep Albert MD (CC BY-SA 3.0)

„Имах пациентка, чиято менопауза е настъпила преди 5 години, когато жената била на 40” – казва Sfakianoudis. Шест месеца, след като яйчниците ѝ били инжектирани с PRP, менструацията ѝ се възобновила за първи път след менопаузата.

Впоследствие екипът на Sfakianoudis успял да вземе три яйцеклетки от тази жена. Изследователите казват, че успешно са оплодили две от тях, използвайки сперматозоиди от съпруга ѝ. В момента тези ембриони се съхраняват, докато екипът успее да оплоди поне още една яйцеклетка – едва тогава биха ги имплантирали в матката на жената.

Екипът не е сигурен какъв механизъм стои зад тази техника, но е възможно PRP да стимулира стволови клетки. Някои изследвания предполагат, че малък брой стволови клетки продължават да дават начало на нови яйцеклетки през целия живот на жената, но все още не знаем много за това. Възможно е растежните фактори да подтикват подобни стволови клетки към регенерация на тъканите и производство на овулационни хормони. „От биологична гледна точка това звучи достоверно” – казва Sturmey.

Оплодени яйцеклетки

Екипът на Sfakianoudis е приложил техниката върху около 30 жени на възраст между 46 и 49 години, като всички те искат да имат деца. Изследователите казват, че са успели да изолират и оплодят яйцеклетки от повечето от тях.

Изглежда работи в около 2/3 от случаите” – казва Sfakianoudis. „Виждаме промени в биохимичните модели, възстановяване на менструацията, освобождаване и оплождане на яйцеклетки.” Екипът му все още не е имплантирал ембриони в жени в менопауза, но се надява да го стори през идните месеци.

Според Sfakianoudis, вече е установено, че PRP подпомага бременността при друга група жени. Около 10% от жените, които търсят репродуктивна помощ в неговата клиника имат матка, към която ембрионът трудно се прикрепва – поради наличието на кисти, белези от спонтанни аборти или тънка лигавица на матката. „Те са най-трудно лечими” – казва Sfakianoudis.

Но след инжектиране на PRP в матките на 6 жени, които са преживели множество спонтанни аборти и неуспешни ин витро процедури, три от тях забременели чрез ин витро и бременността протича добре.

Като оставим фертилитета настрана, тази техника може да бъде желана и от жени, които не се опитват да забременеят. Хормоналните изменения, които предизвикват менопаузата, могат да направят сърцето, кожата и костите по-податливи на състаряване и заболявания, а горещите вълни са изключително неприятни. Много жени не се решават да преминат на хормонозаместителна терапия, поради нейната връзка с рака на гърдата. Подмладяването на яйчниците с PRP може да осигури алтернативен начин за забавяне на симптомите на менопаузата.

Но екипът на Sfakianoudis все още не е публикувал резултатите си. „Необходими са ни по-мащабни изследвания, преди да знаем със сигурност колко ефективна е терапията” – казва той.

У някои хора съществуват опасения относно безопасността и ефективността на процедурата, според които екипът е трябвало да я изпита първо върху животни. „Този експеримент не би бил позволен във Великобритания” – казва Sturmey. „Изследователите трябва да поработят още, за да гарантират, че отделените по този начин яйцеклетки са нормални” – казва Adam Balen от British Fertility Society.

Оплождане на яйцеклетка in vitro.

Оплождане на яйцеклетка in vitro.

За да разбере дали техниката наистина подобрява плодовитостта, екипът ще трябва да проведе рандомизирани клинични изпитвания, при които на контролната група не се дава PRP.
Virginia Bolton, ембриолог от Guy’s and St Thomas’ Hospital в Лондон, също е скептична. „Опасно е да се вълнуваме от нещо, преди да имаме достатъчно доказателства, че то работи” – казва тя. Bolton твърди, че поради огромния наплив от хора, които са готови да дадат всичките си спестявания, за да имат дете, в клиниките по репродуктивно здраве често се въвеждат нови техники, за чиято ефективност няма категорични доказателства.

Ако техниката устои на по-нататъшни изпитвания, тя може да повдигне етични въпроси, засягащи горната възрастова граница на забременяване – и дали трябва да има такава.
Здравословни проблеми като гестационен диабет, прееклампсия и спонтанен аборт са по-чести при по-възрастните жени. „Това би изисквало широк дебат” – казва Sturmey.

Сподели