Твърде строгите родители превръщат децата си в добри лъжци

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Credit: Day Donaldson (CC BY 2.0)

Credit: Day Donaldson (CC BY 2.0)

Ако сте твърде строг родител и търсите подчинение от страна на детето си, може би науката има лоши новини за вас – вашите авторитарни наклонности превръщат децата ви в лъжци.

Според проучване на Victoria Talwar, известен експерт по социално-когнитивно развитие на децата към McGill University, строгото родителство създава поколение, което наистина знае как да лъже. Отраствайки в атмосфера на неизбежно наказание за всяка грешка, децата на тези родители се научават как да лъжат, за да избегнат наказателните мерки за непослушанието си.

Специално предложение:
 

Talwar и колегите ѝ са разработили тест, наречен „Peeping Game”, чрез който да идентифицират ефективните млади лъжци. Те приложили теста на ученици от две училища в Западна Африка – едното със строга дисциплина, а другото с по-облекчен режим – учениците били помолени да познаят, без да поглеждат, какъв е предметът, който издава звук зад тях.

Той издавал звук, който е много различен от всичко очаквано – например, бейзболна топка, издаваща скърцащ звук. Ако някое дете „отгатне” какъв е този предмет, това със сигурност би означавало, че то е погледнало, когато никой не го наблюдава.

По време на експеримента, възрастният наблюдател напуска стаята и когато се завръща, задава на детето два въпроса: какъв е предметът и дали го е погледнало. Talwar открила, че в училищата с по-лек режим съотношението между децата, които казват истината и тези, които лъжат, е сходно с това в много западни училища. Но в училището със строги правила, децата се оказали изключително бързи и добри лъжци.

Страхувайки се от наказанието, децата, които лъжат стават много добри в изкривяването на истината. По ирония на съдбата – драконовските мерки от страна на родители и учители произвеждат най-добрите лъжци.

child-217191Съществуват връзки между умствените способности на детето и способността му да лъже. Тя не просто демонстрира умението им да мислят неправолинейно, но означава, че би трябвало да имат и доста добра работна памет, ако успяват да не се объркат в лъжите си.

Според Talwar и колегите ѝ децата започват да лъжат на 2-годишна възраст. Така те се опитват да прикрият погрешни действия, но не успяват да впечатлят родителя, защото често са неубедителни.

Към четвъртата година се появяват вторичните лъжи, които са по-достоверни от първичните. Третичните лъжи се появяват на 7 или 8-годишна възраст и сливат лъжи с факти, за да създадат истории, на които някой би повярвал.

Колкото по-рано настъпят тези етапи на лъжата, толкова по-вероятно е вашето дете да е по-умно от средностатистическия малчуган. Ефективната лъжа е знак за емоционална интелигентност, аспект от речта и езика на тялото, който включва определена степен на емпатична манипулация. Ако децата ви лъжат и го правят добре, то е много вероятно, когато пораснат да бъдат интелигентни и успешни. Те могат да разграничават фактите от фантазиите по-добре от останалите.

Така че не се притеснявайте, родители – може би отглеждате малък гений. Но е възможно и да е малък злодей, затова все пак внимавайте.

Сподели