Терапиите за възстановяване на колагена са обречени на неуспех

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

knee-1406964Колагенът е относително постоянен компонент на човешкия хрущял и скоростта на обмена му остава незасегната от остеоартрозата и други заболявания, според датски изследователи.

Учените от Университета на Копенхаген, ръководени от Katja Heinemeier, PhD, използвали въглерод-14, за да установят какъв точно е обменът на колагена в хрущяла на хора с нормални тъкани и такива страдащи от остеоартроза.

Специално предложение:
 

„Първата стъпка за изработване на терапии за заболявания на съединителната тъкан е установяването на обмена на тъканта” – обясняват те пред Science Translational Medicine. “Нашите цели бяха прецизно да определим какъв е обменът на хрущяла за целия живот при здрави и остеоартрозни тъкани и на второ място – да изчислим скоростта на обмен на гликозаминогликаните.”

Същата техника е използвана и преди, за да се установи „почти пренебрежимо обновяване на тъканта през целия живот” при лещите на очите и зъбния емайл, но висока скорост на обмен при мастната тъкан и скелетните мускули.

Колаген. Credit: Nevit Dilmen (CC BY-SA 3.0)

Колаген. Credit: Nevit Dilmen (CC BY-SA 3.0)

Взети са проби от тибиалните плата на пациенти, които са били подложени на операция за смяна на колянната става, която е била необходима или поради остеоартроза, или поради наличието на злокачествени тумори. Пациентите били 23, на възраст между 18 и 76 години.

Тъй като главната цел на проучването била да се установи обменът на колагена, всички неколагенови структури били отстранени от пробите хрущял. На този етап били отделени гликозамингликаните, които са анализирани отделно.

Heinemeier и колеги отбелязват, че въпреки очевидно ниската скорост на обмен на колагена, при гликозаминогликаните обменът е много по-бърз, което ги прави потенциална мишена за терапия при лечение на остеоартроза.

Те смятат, че проучванията, свързани с остеоартрозата, трябва да бъдат насочени към цялостна превенция и/или терапевтични техники, които са насочени към гликозаминогликаните или други вещества с бърз обмен, а не към колагена.

Сподели