Умни шевове изпращат данни за заздравяването на раната

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Тези нишки могат безжично да изпращат информация на вашия лекар

Credit: Quinn Dombrowski (CC by S.A.-2.0)

Credit: Quinn Dombrowski (CC by S.A.-2.0)

В света на медицината шевовете са олицетворение на „ниски технологии”. Порязвате се и лекарят ви като шивачка ви зашива. Ами, ако шевовете правеха нещо повече от това да затварят раните? Ако разкриваха как протича заздравяването?

Специално предложение:
 

Това е обещанието, което дават „умните шевове” („smart sutures“), изобретени от екип изследователи, воден от инженери от Tufts University. Започвайки с нишка, варираща от обикновен памук до сложна синтетика, учените внедрили електроника, микрофлуидика и нано-сензори, за да създадат високотехнологични диагностични шевове. Те могат да отчитат параметри с диагностично значение, като температура на тъканта, нива на глюкозата и pH, стрес и напрежение и дори да усетят дали не се развива инфекция.

Нещо повече – тези супер-шевове могат да изпращат събраните данни безжично към смартфон или компютър, като по този начин дават на лекаря поглед върху нараняването в реално време. Умните шевове може да бъдат използвани не само за рани. Те могат да бъдат поставени в органи, ортопедични импланти или дори да бъдат вплетени в умни тъкани за други цели.

Засега умните шевове са изпитани само върху плъхове и ин витро. Резултатите от проучването са публикувани в списанието Microsystems and Nanoengineering.

Сподели