Страхът от ваксините е по-голям в Европа, отколкото в САЩ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

vaccination-1215279Европа е най-скептично настроеният към ваксините регион в света. Това е установило проучване, в което са анкетирани 66 000 души от 67 страни, относно възгледите им за важността и безопасността на ваксините.

Французите са най-недоверчиви – 41% от анкетираните смятат, че ваксините не са безопасни. В световен мащаб 12% от анкетираните са на това мнение.

Специално предложение:
 

Франция е следвана от Босна и Херцеговина, където процентът на съмняващите се е 36. Следват Русия и Монголия, съответно с 28% и 27%. Двадесет и пет процента от анкетираните от Гърция, Япония и Украйна, също не са уверени, че ваксините са безопасни.

В САЩ едва 14% от 1000 анкетирани души се съмняват в безопасността на ваксините, докато 86% смятат, че те са важни.

„Впечатляващо е, че Европа се оказва регионът с най-скептични нагласи, относно безопасността на ваксините” – казва Heidi Larson от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина. „В свят, в който опасенията, че ваксините са опасни, могат да бъдат споделени веднага в интернет, не бива да подценяваме влиянието, което това може да има в други страни от цял свят.”

Югоизточна Азия се оказала регионът, в който увереността в безопасността на ваксините е най-голяма. В Бангладеш, Индонезия и Тайланд, съответно 1%, 3% и 6% от анкетираните изказали съмнение в това.

Във Великобритания едва 9% от 1000 анкетирани смятат, че ваксините не са безопасни, докато 90% са на противоположното мнение.

Сподели