Вредно ли е за здравето пасивното поемане на изпарения от електронни цигари?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Кратък отговор: не е толкова вредно, колкото пасивното пушене.

Едно малко, но тревожно проучване, публикувано през миналото лятото, сочи, че пушенето на електронни цигари в затворени помещения, дори и те да са добре вентилирани, води до отделяне на ултрафини частици и потенциално канцерогенни въглеводороди във въздуха. „Нашите данни потвърждават, че електронните цигари не са беземисионни“, пишат авторите. И все пак, изследвания на издишаната пара показват, че такива емисии са с толкова ниска концентрация, че те не могат да представляват голям риск за околните (или за самите пушачи).

Специално предложение:
 

От Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ, остават уклончиви: „Необходими са повече данни за определяне на съставките в аерозолите от електронните цигари и потенциалните рискове на вторично излагане.“ Но Igor Burstyn, специалист по трудова медицина в Университета Дрексел, твърди, те са прекалено предпазливи. „Това е пропаганда, смесена с преднамерено невежество“, казва той. „Направени са хиляди измервания на устройства от пазара.“ Неговото проучване от 2014 на данни за електронните цигари стигна до заключението, че те „не представляват заплаха“ за околните.

Едно може да се каже със сигурност: по-добре да дишате изпарения от никотинови течности, отколкото цигарен дим. Тютюневият дим съдържа хиляди химикали, 60 от които са известни канцерогени, казва токсикологът Maciej Goniewicz. „В изпаренията откриваме само няколко от тях и то при много по-ниски нива на концентрация.“

Превод: Цветелина Христова

Източник: PopSci

Сподели