Десетте най-иновативни здравни технологии, които спасяват милиони в развиващия се свят

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Представете си две бебета, родени по едно и също време: малко момиченце в Швеция и малко момченце в Мозамбик. Какви са шансовете им за дълъг живот в добро здраве?

В скандинавските страни на лесно сглобяемите мебели ИКЕА и най-безопасните коли в света, продължителността на живота през 2015г. достигна 81.98 години, докато в Южноафриканската държава Мозамбик с 11.64 млрд. долара дълг и сериозна политическа нестабилност, продължителността на живота през 2015 г. беше едва 52.94 години.

Специално предложение:
 

В случай, че някое от бебетата се разболее, шансовете му да стигне до лекар навреме и да получи адекватно лечение, са също толкова значително различни. В Швеция 328 лекаря са на разположение на 100 000 човека, докато за същия брой хора в нужда, в Мозамбик има само трима доктори.

Очевидно има значителни различия в общата социална, икономическа и политическа обстановка на развитите и развиващите се държави, но за съжаление, трябва да приемем факта, че населението на развиващите се страни живее при много по-лоши условия по отношение на грижата за здравето, продължителността на живота е много по-ниска и там хората са в отчаяна нужда от креативни и иновативни медицински решения.

Ето ги десетте най-иновативни здравни технологии, които могат да спасят живота на милиони хора по тези краища на света.

3D-принтирана протеза

Повече от 30 млн. души в световен мащаб се нуждаят от устройства за мобилност като протези, а 80% от хората с ампутации нямат достъп до модерни протези. Едно от решенията на този проблем идва от невероятната идея на проекта e-NABLING the Future.

Дженифър Оуен, собственик на сайта, го описва като световна мрежа от страстни доброволци, които чрез споделяне на 3D-принтирани дизайни, видео уроци и друга информация за изграждането на протези за ръце, дават възможност на доброволците, лекарите и на всеки, който се интересува, да направи промяна като буквално “подаде ръка за помощ” на хората в нужда. Успешни примери идват от цял свят: вече има деца и възрастни с протези в стил супер герой или с по-традиционни такива в Чили, Гана, Индонезия и много други държави.

1

3D-принтирани полеви болници

Потенциалът на 3D-принтирането хипнотизира също и неправителствените организации, свързани с медицината. Médecins Sans Frontières, известна още като Лекари без граници, проучва как 3D-принтирането и технологиите за виртуална реалност могат да помогнат на организацията за създаването на полеви болници, които да са добре пригодени към заобикалящата ги среда. Като допълнение към традиционните 2D-чертежи, екипът създава още 3D-модели и възпроизвеждане на виртуална реалност на наскоро проектирано съоръжение във Филипините, което е построено, за да помогне на хората след тайфуна през 2013г.

3D-принтирани медицински устройства

В Хаити, организацията Field Ready работи върху 3D-принтирани родилни комплекти по заявка, включително пъпни скоби, обикновени малки неща като кислородни сплитери за кислородни резервоари, а също насърчава производството в малък мащаб на селскостопански инструменти чрез 3D-печат. Друг стартиращ проект е на организацията re3D, която по своята Give-a-Bot програма, предлага Gigabot – достъпен настолен принтер – на местни общности  и организации с „големи идеи“.

Наблюдение на пациенти от разстояние

За да се преодолее проблемът със съотношението пациент-лекар в някои части на Тропическа Африка и за да се избегне необходимостта пациентите да пропътуват дълги разстояния, за да получат достъп до лечение, медицинското заведение Himore в Камерун, например, проектира CardioPad – безжично решение, което дава възможност за успешно наблюдение на сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) от разстояние чрез Bluetooth и мобилна мрежа.

2

Използване на слънчевата енергия за по-добър слух

Ботсванската организация Deaftronics се опитва да разреши подобен проблем. Организацията произвежда Solar Ear /Соларно Ухо/ – първият слухов апарат, захранван със слънчева енергия. Тази технология носи пълна промяна в страна, в която има само 12 аудиолози и 5 центъра по аудиология за над два милиона души население.

Всяко Соларно Ухо съдържа цифров слухов апарат, зарядно за слънчева батерия и четири презареждащи се батерии. Батериите могат да се използват също и за 80% от слуховите апарати на пазара. Това изобретение намалява количеството на посещенията, които пациентите трябва да правят обикновено в съответните центрове за грижа в Африка, Бразилия, Китай, Индия и Сингапур, което от своя страна води до спестяване на време и пари.

3

Дамските превръзки дават възможности на жените

Според изследване от 2011 г. на AC Nielsen, фирма за пазарни проучвания, липсата на дамски превръзки е причина 23% от подрастващите момичета в Индия да отпадат от училище. Проучването, възложено от индийското правителство, показва също, че само 12% от жените използват дамски превръзки, а останалите си служат с импровизирани материали.

Сега вече има фирма, която помага на жените да се чувстват по-здрави и да остават в училище. Saathi разработва напълно биоразградими дамски превръзки с ядро, направено от фибри на бананово дърво. Такива основополагащи иновации подпомагат местните земеделски производители, чийто труд е необходим за произвеждането на превръзките, а в същото време биоразградимите отпадъци не вредят на околната среда. С разпространението на дамските превръзки Saathi в Индия става възможно 108 000 тона от тези отпадъци годишно да са природосъобразни.

Масачузетският технологичен институт (MIT) създаде тест, който установява Ебола за 10 мин.

При диагностицирането на Ебола времето е от значение. Съществуващите диагностични тестове показват резултат след поне един или два дена, като по този начин не дават възможност на здравните работници бързо да установят дали пациентът се нуждае от спешно лечение и карантина.

Нов тест на изследователите от MIT може да промени това: устройството, обикновена хартиена лента, подобна на тест за бременност, може да диагностицира Ебола, както и други вирусни хеморагични заболявания, като Жълтата треска и Денга, за 10 минути.

4

Нов SMS проект се заема с проблема с фалшивите медикаменти в Африка

В развиващия се свят и особено в Западна Африка, фалшивите лекарства са сериозен проблем. Според Световната търговска организация фалшивите лекарства за малария причиняват 100 000 смъртни случая на година в Африка.

Технологичната компания mPedigree от Гана представя доста ниско технологично решение за справяне с проблема с фалшивите лекарства. Методът е съвсем прост и лесен. Пациентът отива в аптеката, купува лекарството и изтрива скреч етикета върху опаковката, който му показва 10 – цифрен код. Изпраща този код на кратък номер чрез SMS съобщение, което е безплатно. След няколко секунди получава обратно съобщение за потвърждаване автентичността на медикамента.

Проектът е стартирал пробно, съвместно с Hewlett-Packard, в Гана и Нигерия това лято, казва г-н Симънс, главен стратег на mPedigree. И други държави, в това число Кения, Уганда и Танзания, проявяват интерес. Мобилните оператори са се съгласили да заплатят цената на SMS съобщенията.

5

Система за пречистване на водата с цел предпазване от инфекциозни заболявания

Повече от 700 млн. души по света пият всеки ден вода, която не е безопасна. Почти 2.5 млрд. нямат достъп до условия за адекватна хигиена. Повече от един милион деца на възраст под пет години умират всяка година заради замърсена вода и лоша хигиена. Замърсяването на естествените водоизточници, които служат също и за снабдяване с питейна вода, причинява 10% от заболяванията в целия свят.

Тези числа са стряскащи и сериозно обезпокоителни. Поради тази причина изследователите и иноваторите от Кливлънд Клиник създават система за пречистване на водата, която може да спаси живота на милиони хора.

Самозахранващият се процесор превръща твърдите отпадъци и канализационните утайки в безопасна питейна вода за стотици хиляди хора.

Успешно лечение на бебета с жълтеница

Експерти от Станфордския медицински университет и неправителствената организация D-Rev изчисляват, че всяка година повече от 6 млн. бебета с жълтеница не получават адекватно лечение.

При проучване на лечебни заведения в Индия и Нигерия, D-Rev и експертите от Станфорд откриват, че 95% от апаратурата в малките болници и клиники не покрива стандартите на Американската академия по педиатрия за интензивна фототерапия. Поддръжката е един от ключовите фактори, които ограничават възможностите на предлаганата терапия: приблизително 1 на всеки 3 устройства за фототерапия има изгоряла или липсваща крушка. Компактните луминесцентни крушки, които обикновено се използват при устройствата за фототерапия, струват около $ 15 за смяна на крушка и издържат около четири месеца. За много болници е проблем да се снабдят с такива крушки и, при устройства, които работят със средно по шест крушки всяко, те просто не могат да си го позволят, ако е необходимо.

D-Rev проектират и произвеждат прекрасен инструмент, който може да разреши този проблем. С това медицинско устройство, наречено Brilliance, болниците могат да спестяват близо 240 щатски долара на година от подмяна на крушки. Brilliance също така може да издържи на широк спектър от промени на мощността без да променя работата си.

Компанията изчислява, че с помощта на устройството са излекувани 124 800 бебета с жълтеница, които иначе нямаше да получат ефективно лечение.

6

Като пациенти и лекари, ние винаги можем да подпомагаме иновациите, които излизат от рамките на стандартното. Освен общата и финансова подкрепа, нуждаем се от повече обучения като това, осигурено от D-Lab Health, които да ни образоват за медицинските технологии на развиващия се свят, като по този начин разширяват хоризонтите на иноватори, обучители и други експерти.

И, разбира се, трябва да бродираме следните думи на знамето на рицарите от 21-ви век, които искат да променят медицината и медицинското лечение за развиващия се свят: иновативни идеи, любопитство и смелост.

Превод: Йоанна Николова

Източник: Medical Futurist

Сподели