Нормално раждане срещу цезарово сечение: предимства и недостатъци

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

2015-11-22-1448227873-6637436-beautycopy

Бебетата могат да се появят на този свят по два начина: бременните жени могат да родят или вагинално, или оперативно с цезарово сечение, но крайната цел е по безопасен начин да се роди здраво бебе.

Специално предложение:
 

В някои случаи цезаровото сечение (секцио) е планирано по медицински причини, които правят вагиналното раждане рисковано. Една жена може да знае предварително, че ще трябва да се подложи на цезарово сечение и да го насрочи, тъй като очаква близнаци или повече бебета, или защото има медицинско състояние като диабет, високо кръвно налягане, инфекция, която усложнява бременността, като ХИВ или херпес или може да има проблеми с плацентата по време на бременността си.

Цезарово сечение може да бъде необходимо и в някои определени ситуации, като например раждане на много голямо бебе от майка с тесен таз или ако бебето не е в позиция с главата надолу и опитите то да бъде завъртяно преди раждането са били неуспешни.

Понякога акушер може да вземе решение да извърши цезарово сечение, което не е предварително планирано. Това се прави при спешни случаи, когато здравето на майката, бебето или и на двамата е в опасност. Това може да се случи при проблем по време на бременността или при започнало раждане, когато то е прекалено бавно или ако бебето не получава достатъчно кислород.

Понякога цезаровото сечение е по избор, което означава, че то е поискано от майката по немедицински причини, преди да е започнало раждането. Една жена може да избере да роди със секцио, ако иска да планира датата на раждането или ако вече е имала вагинално раждане с усложнения.

Въпреки че секциото обикновено се счита за безопасно, а в някои случаи е животоспасяващо, то носи допълнителни рискове в сравнение с вагиналното раждане. То представлява сериозна хирургична интервенция и включва отваряне на корема на бременна жена и премахване на бебето от матката ѝ, когато вагиналното раждане се смята за твърде опасно или трудно.

Тъй като секцио при първа бременност често води до използването му и при следващи бременности, вагиналното раждане обикновено е предпочитано. По този начин се раждат две от всеки три бебета в САЩ.

Като цяло жените казват, че вагиналното раждане се усеща повече като естествено преживяване, казва д-р Алисън Брайънт, специалист по фетална медицина в  Масачузетската многопрофилна болница в Бостън. Жените могат да се чувстват така сякаш раждат по начина, по който природата е определила, добавя тя.

Д-р Брайънт казва, че независимо от това как решават да родят, „жените трябва да са възможно най-информирани за различните възможности за раждане, така че да имат право на глас в процеса, да защитят своето желание и да направят информиран избор“.

Ето повече информация за предимствата и недостатъците на двата родилни метода.

Предимства на вагиналното раждане за майката

Преминаването през родилни мъки и вагинално раждане е дълъг процес, който може да бъде физически изтощителен и да изисква много усилия от страна на майката. Но едно от предимствата на вагиналното раждане е, че то е свързано с по-кратък болничен престой и време за възстановяване, в сравнение с цезаровото сечение.

Въпреки че законите се различават в отделните щати, обичайната продължителност на болничния престой след вагинално раждане е между 24 и 48 часа.

Жените, които раждат вагинално, избягват подлагането на сериозна операция и свързаните с нея рискове като тежко кървене, образуване на белези, инфекции, реакция към анестезия и по-дълготрайна болка. И тъй като майката ще бъде по-малко замаяна, отколкото след операция, тя ще може да прегърне бебето си и да започне да го кърми по-скоро след раждането.

the_birth_collective_chapel_hill_birth_photography

Недостатъци на вагиналното раждане за майката

По време на вагинално раждане съществува риск кожата и тъканите около вагината да се разтегнат и разкъсат, докато плодът се движи през родилния канал. Ако разкъсването е тежко, жената може да се нуждае от шевове или това би могло да доведе до отслабване или нараняване на тазовите мускули, които контролират уринирането и изхождането.

Някои проучвания сочат, че при жените, които са раждали по естествен път, вероятността да имат проблеми с червата или незадържане на урина е по-голяма отколкото при жените, които са родили със секцио. Те също са по-склонни към изпускане на урина, докогато кашлят, кихат или се смеят.

След вагинално раждане жените също могат да изпитват продължителна болка в перинеума – областта между вагината и ануса.

Предимства и недостатъци на вагиналното раждане за бебето

Д-р Брайънт казва, че едно от предимствата на вагиналното раждане за бебето е това, че майката ще има по-ранен контакт с него, отколкото ако е била подложена на операция, като така тя може да започне кърменето по-рано.

По време на вагинално раждане е по-вероятно мускулите, участващи в процеса, да изтласкат течности, намиращи се в белите дробове на новороденото, което е от полза, защото намалява вероятността бебето да изпита дихателни проблеми при раждането, казва д-р Брайънт. Бебетата, родени вагинално, също получават ранна доза полезни бактерии, докато преминават през родилния канал на майка си, което може да засили имунната им система и да предпази техния стомашно-чревен тракт.

Според Stanford School of Medicine, ако една жена има продължително раждане или ако бебето е голямо и бъде родено вагинално, то може да получи наранявания по време на самия процес на раждане като натъртвания по скалпа или фрактура на ключицата.

Предимства на цезаровото сечение за майката

Д-р Брайънт казва, че няма много предимства на цезаровото сечение, ако майката може да роди вагинално.

Но ако бременната жена знае, че ще е необходимо да се подложи на секцио, то процедурата може да бъде планирана предварително, което я прави по-удобна и предсказуема от вагиналното раждане и преминаването през продължителни родилни мъки.

shutterstock50320792

Недостатъци на цезаровото сечение за майката

Жена, която е родила с цезарово сечение, обикновено има по-дълъг престой в болница, средно с два до четири дни, в сравнение с жена, която е родила вагинално. Подлагането на секцио също така увеличава риска за повече физически оплаквания след раждането, като болка в мястото на разреза и по-дълготрайно възпаление.

Д-р Брайънт казва, че тъй като секциото е хирургическа интервенция рискът от загуба на кръв или инфекция е повишен. Според нея е възможно червата или пикочният мехур да бъдат наранени по време на операцията или да се образува кръвен съсирек.

Проучване показва че жените, които са родили с цезарово сечение, е по-малко вероятно да започнат да кърмят отрано, в сравнение с жените, които са родили по естествен път.

Периодът за възстановяване след раждането също е по-дълъг, тъй като е възможно жената да изпитва повече болка и дискомфорт в коремната област, тъй като кожата и нервите около белега от операцията се нуждаят от време, за да заздравеят, често поне два месеца.

Според френско изследване вероятността жената да почине е три пъти по-голяма при цезарово сечение, отколкото при вагиналното раждане, най-вече поради образуването на кръвни съсиреци, инфекции и усложнения, свързани с анестезията.

Според д-р Брайънт, когато жена роди първото си дете със секцио, това увеличава вероятността за прибягване до него и при следващи бременности. Освен това може да се повиши и рискът от усложнение при бъдещи бременности като руптура (разкъсване) на матката или аномалии на плацентата. Рискът за проблеми с плацента се увеличава с всяко следващо цезарово сечение.

Предимства и недостатъци на цезаровото сечение за бебето

Бебетата, родени по оперативен път, е по-вероятно да имат проблеми с дишането при раждане и дори по време на детството, като астма например. Също е възможно рискът за раждане на мъртво дете да е по-голям.

Д-р Брайънт казва, че съществува малък риск по време на цезарово сечение бебето да бъде порязано. Някои изследвания сочат, че е възможно да има връзка между раждането с цезарово сечение и повишен риск от затлъстяване в детска възраст, а дори и по-късно, по причини, които остават неясни. Една от възможностите е, че жените, които са с наднормено тегло или страдат от диабет, е по-вероятно да се подложат на секцио.

Превод: Цветелина Христова

Източник: Live Science

Сподели