Открит е нов биомаркер за аутизъм в кръвта

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

baby-tawnynina

Учени от Университета в Тексас „Югозападен медицински център“ са открили кръвен биомаркер, който може да помогне при ранното диагностициране на деца с разстройства от аутистичния спектър, или ASD.

Специално предложение:
 

Ранното откриване е ключът към най-доброто лечение на ASD, което засяга 1 на 70 деца. За съжаление, повечето деца не са диагностицирани до 4-годишна възраст, когато неспособността за комуникация и социалност станат видими. Това разстройство в развитието на нервната система се характеризира с проблеми в социалните взаимоотношения и комуникацията, както и ограничени и повторяеми особености в поведението.

В скорошно издание на Scientific Reports, учените от Югозападния Тексаски университет съобщават за откритието на кръвен биомаркер, който може да отличи мнозинството от участниците в изследването на ASD в сравнение с група с подобен възрастов обхват. Освен това, биомаркерът бил значително свързан с нивото на намалената комуникация, което предполага, че кръвният тест може да ни помогне да вникнем в тежкия характер на ASD.

„Многобройни изследователи дълго са търсили биомаркер за ASD” казва д-р Dwight German, главен автор и професор по психиатрия в Югоизточния Тексаски университет. „Биомаркерът, съобщен тук, заедно с други, които изследваме, може да представи полезен тест с над 80% точност при определянето на ASD.”

След като и други изследвания са открили аномалии в имунната система на деца с аутизъм, изследователите започнали да търсят антитела в кръвта, свързани с ASD. В това изследване учените открили, че момчета с ASD имали значително намалени нива на IgG1 антитела в кръвния серум. След това, те анализирали 25 пептоидни вещества, които се свързват с IgG1 и стигнали до едно от тях – ASD1 – който имал точност на диагностициране на аутизъм 66%. В комбинация с измерване нивото на тиреотропина, биомаркерът, който се свързва с ASD1, имал точност на диагностицирането 77%.

Необходими са повече тестове, включително анализи на кръвни проби от момичета с ASD, за да бъдат потвърдени откритията, казва д-р German. Момичетата били по-малко на брой в групата и биомаркерът не се намирал в същото съотношение с ASD толкова категорично, колкото при момчетата.

Превод: Никол Николова

Източник: Neuroscience News

Сподели