Следващият антибиотик-чудо може да бъде произведен от мляко на тасманийски дявол

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Wayne McLean (CC BY 2.0)

Wayne McLean (CC BY 2.0)

Когато става въпрос за откриване на нови химически съединения, които действат като антибиотици, учените трябва да търсят на все по-необичайни места. Като например в козината на ленивец. А сега, според ново проучване – в млякото на тасманийския дявол. Както изглежда, това мляко съдържа набор от антимикробни пептиди, наречени „кателицидини“. Те могат да убият дори страховития супермикроб MRSA. Някой да желае шейк от млякото на тасманийския дявол?

Каталицидините в тасманийския дявол (Sarcophilus harrisii)

Специално предложение:
 

„Малките тасманийски дяволчета, също като другите торбести животни, се раждат в много ранен стадий на развитие, преди да се е усъвършенствала имунната им система и все пак оцеляват в торбичките на родителите си и в дупки в земята. Каталицидините – антимикробните пептиди, осигуряващи вътрешна имунна защита в ранния стадий, се отделят от вътрешността на торбичката, по кожата и в млякото на майките. Тези пептиди са активни срещу патогени, идентифицирани в микробиома на торбичката. От шестте характеризирани каталицидини, Saha-CATH 5 и 6 притежават широкоспектърно антибактериално действие и са способни да убиват човешки патогени, включително метицилин-резистентен S. aureus и ванкомицин-резистентен E. faecalis.

Saha-CATH 3 e активен срещу гъби. Saha-CATH5 и 6 са отровни за човешки А540 клетки в количество 500 μg/mL, което е над 7 пъти повече от концентрацията, необходима да убие патогените. Останалите каталицидини на тасманийския дявол не са активни срещу изпитаните бактерии или гъби, но се синтезират на много места в тялото – в имунните тъкани, в храносмилателния, дихателния и репродуктивния тракт и в млякото от торбичката, което показва, че те също са важни компоненти от имунната система на тасманийските дяволи. Резултати показват, че каталицидините играят роля в предпазването на малките по време на живота им в торбичката, чрез пасивен имунен трансфер от млякото. Те могат да накарат популацията на микроби в торбичката да потиска потенциалните патогени.“

Превод: Димитър Радев

Източник: Discover Magazine

Сподели