Техниката CRISPR е използвана за първи път за генно редактиране при хората

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

crispr

Учени от West China Hospital в Ченду, Китай спечелиха надпреварата за използване на техниката CRISPR при хората. Екипът инжектира пациент, страдащ от рак на белия дроб, с клетки, които са били променени с помощта на техниката за генно редактиране, като част от клинично изпитване, което в крайна сметка ще включва 10 различни участника.

Специално предложение:
 

CRISPR е революционно нов метод, който включва изрязване на участъци от ДНК в определени точки чрез използване на ензими, получени от бактерии, и добавяне на нов генетичен материал след това. По-рано тази година учени от САЩ първи получиха разрешение да изпробват техниката върху хора, но тъй като тяхното клинично изпитване е насрочено за следващата година, китайските им колеги ги изпревариха.

Първият участник в изпитването получи инжекция от модифицирани имунни клетки на 28-ми октомври. Тези клетки са били извлечени предварително от кръвта на пациента, преди изследователите да използват CRISPR техниката за деактивиране на гена, който кодира протеин, наречен PD-1 и възпрепятстващ имунната активност на клетките.

Това е причината ракът да се разпространява без да бъде унищожен от имунната система, като учените се надяват, че чрез инжектиране на тези модифицирани клетки обратно в организма на пациента, тяхната имунна активност ще бъде възстановена, карайки ги да елиминират рака.

Планирано е всеки участник в проучването да получи няколко цикъла инжекции и макар надеждата да е, че  CRISPR скоро ще доведе до нови методи за лечение на рак, в момента учените просто тестват дали е безопасно техниката да се прилага при хора. Затова пациентите ще бъдат наблюдавани в продължение на шест месеца, за да се определи дали изпитват някакви странични ефекти.

Ако клиничното изпитване е успешно, това може да отвори вратата за използването на CRISPR за лечение на широк спектър от заболявания. Наред с използването на техниката за генно редактиране в борбата с рака, учените я хвалят като възможно оръжие срещу слепотата и много други състояния.

Превод: Цветелина Христова

Източник: IFLS

Сподели