Химически вещества, открити в морски охлюви от Австралия, се оказват мощни бойци срещу рака

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Dicathais orbita

Dicathais orbita

Според ново проучване химически вещества от обикновени морски охлюви, открити край австралийския източен бряг, се оказват изключително силни в борбата срещу рака.

Молекулите, открити в яйцата на морските охлюви от вида Dicathasis orbita не само се справят с обикновените ракови клетки, но също така се оказват ефективни убийци на устойчиви на химиотерапия лимфоми и маточни саркоми, твърдят учени.

Специално предложение:
 

Учени от университета в Уолонгонг вярват, че наборът от молекули ще бъде ефективен и при борба с рака на гърдата, на простатата и на дебелото черво.

Д-р Кара Пероу е открила веществата, наречени Н-алкини, които убиват 100 процента от устойчивите на лекарства ракови клетки за 48 часа в лабораторията.

„Когато сравнихме това с клинично използвания противораков медикамент Доксорубицин, открихме, че той може успешно да убие само 10 процента от клетките“ – отбелязва д-р Пероу.

Устойчивостта към лекарствените вещества е един от най-големите проблеми, пред които се изправят учените, главно когато става дума за химиотерапия.

„Когато пациентите идват и им е приложен химиотерапевтичен медикамент, първоначално може да реагират добре на лечението, но след време развитието на резистентност към всички противоракови лекарства, които се прилагат, в крайна сметка води до възвръщане на болестното състояние на пациента“ – казва д-р Пероу.

Това означава, че учените постоянно са на лов за нови химични съединения, чрез които да се борят срещу устойчивостта към съществуващите медикаменти.

„Изключителни късметлии сме, че открихме такова химично вещество при морските мекотели“ – споделя д-р Пероу.

През 2002 в сътрудничество със Southern Cross University, учените откриват, че яйцето на охлюва Dicathasis orbita има изненадващи медицински свойства.

„Те не могат да избягат от хищниците, не могат да преследват плячката си и много от тях използват химическа комуникация и защита в много по-висока степен от по-големите организми“ – казва медицинският химик Даниел Скропета от университета в Уолонгонг.

„Те са точно като малки химически фабрики, като електростанции за химическа продукция.“

Но съвсем наскоро, с помощта на колеги от катедрата по химия, учените са открили, че могат да поразят устойчивия на химиотерапия рак.

„Проблемът е главно в това, че раковите клетки имат помпи в самата клетка и в клетъчната мембрана и тези помпи всъщност изтласкват противораковите лекарства извън клетката и следователно правят тези лекарства неефективни“ – казва почетният професор от университета в Уолонгонг Джон Бремнър.

„Така клетката става устойчива на веществото и това е наистина голям проблем.“

Чрез постепенно изменяне на химичните съединения от морския охлюв, учените откриват правилната комбинация, за да поразят устойчивата на лекарства ракова клетка.

„Често трябва да прекараш много години в труд, за да увеличиш силата на действие, а в момента сме повишили хилядократно мощността на оригиналното вещество“ – казва професор Скропета.

Следващата стъпка е да бъде сигурно, че молекулите безопасно могат да бъдат инжектирани на всеки.

„Обмисляме да ги превърнем в наночастици, за да станат нетоксични и да могат безопасно да бъдат инжектирани“ – споделя д-р Пероу.

„Може да минат от 5 до 10 години преди веществата да бъдат годни за използване, но това зависи от финансирането и от резултата от клиничните изпитвания при хора.“

Превод: Димитър Радев

Източник: ABC

Сподели