Външната светлина има роля за предотвратяване на късогледството при децата

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

eye-122707

Излагането на повече естествена външна светлина е ключово за превенция на миопията (късогледството), която се превръща в епидемия сред децата, според проучване на австралийски оптометристи.

Специално предложение:
 

Оптометристът и ръководител на проекта професор Scott Read, който е директор научни изследвания към School of Optometry and Vision Science, Queensland University of Technology, казва, че децата имат нужда да прекарват повече от час, а най-добре поне 2 часа на ден навън, което подпомага предотвратяването на поява и развитие на миопия.

Професор Read казва, че не работата на компютър или други подобни устройства води до развитие на късогледство, а липсата на достатъчно дневна светлина.

„Тези устройства допринасят за това децата да прекарват повече време затворени вкъщи, но проучването показва, че те не са непосредствената причина за нарастващия брой на децата, които страдат от късогледство” – казва той.

„Оптометристите трябва да обяснят на пациентите си, че по-малко от 60 минути дневно прекарани навън са рисков фактор за развитие на миопия.”

glasses-440489„Изглежда, че при тези, които вече страдат от това състояние, удължаването на престоя навън допринася за потискане на прогресията му.”

През февруари беше обявено, че половината от населението на Земята ще страда от късогледство до 2050 година, а за много от тези хора дори ще съществува риск от слепота.

Глобалното проучване, публикувано от Brien Holden Vision Institute, прогнозира, че за 10% от световното население ще съществува риск от ослепяване до 2050 година, ако не бъдат предприети мерки за предотвратяване на развитието на миопията до по-тежки форми, изискващи носенето на очила с диоптър минус пет и повече.

По време на изследването бил измерен растежът на очите на деца, като доброволците носели ръчни часовници със светлинни сензори на китката си, които отчитат излагането на светлина и физическата активност в продължение на две седмици, през по-топлите и по-студени месеци, за да се разбере какво е обичайното им излагане на светлина.

„При децата, които се излагат най-малко на външна светлина, се наблюдава по-бърз растеж на очите и следователно – по-бърза прогресия на късогледството” – казва професор Read.

Сподели