Отвъд ресвератрола: NAD за вечна младост

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

generations

Митохондриите са енергийните източници на нашите клетки. Най-широко разпространената теория за стареенето твърди, че разпадането на митохондриите е основният фактор за стареене на организма. Макар че не е много ясно защо митохондриите ни остаряват, данните сочат, че този процес предизвиква всичко свързано със стареенето – от сърдечната недостатъчност и невродегенерация, до пълната липса на енергия.

Специално предложение:
 
Структурна формула на НАД.

Структурна формула на НАД. Credit: NEUROTIKER/WIKIMEDIA

Последните изследвания сочат, че може и да е възможно процесът на „митохондриален разпад” да се обърне с помощта на хранителни добавки, които увеличават клетъчните нива на молекула, наречена NAD (никотинамид аденин динуклеотид).

Но трябва да се отбележи, че въпреки обещаващите „резултати в епруветка” и при животни, все още не са публикувани никакви клинични резултати за ефекта на тези добавки върху човека. NAD е един от ключовите фактори за енергийния метаболизъм. Пониженията на нивата му в хода на времето се свързва най-общо с митохондриалния разпад. Никотинамид рибозидът (или NR) е предшественик на NAD. Хранителни добавки, съдържащи NR, могат да повишат нивата на NAD. В подкрепа на тази идея, половин дузина нобелови лауреати и други видни учени работят с две малки фирми, предлагащи такива добавки.

Това приложение на NAD нашумя към края на 2013 г. Научният труд, който придоби голяма популярност в тази връзка е на Дейвид Синклер и негови колеги от Харвард. За информация – Синклер се прослави в средата на 2000 г. с изследванията си върху дрожди и мишки на ефекта от една съставка на червеното вино, наречена ресвератрол. Тя намалява ефекта на стареене. Този път неговата лаборатория влиза в заглавията на новините с информацията, че митохондриите в мускулните клетки при възрастни мишки си възстановяват младежката форма само една седмица, след инжектране с NMN (никотинамид мононуклеотид). NMN е молекула, която нормално се намира в клетките и също като NR повишава нивата на NAD. Но трябва да се отбележи фактът, че мускулната сила не се подобрява при мишките третирани с NMN. Изследователите предполагат, че една седмица прилагане не е достатъчна, за да се подобри и тя. Въпреки това признаците, свързани с „подмладяването” на митохондриите са налице. Така или иначе, NMN не е на разположение като потребителски продукт. Но докладът на Синклер предизвиква вълнение по отношение на NR и той е вече на пазара като добавка.

Резултатите около изследванията за NAD са свързани с продължителна история в изследване на ензими, наречени сиртуини. Синклер и други изследователи смятат, че те са ключови играчи за достигане на така мечтаните дълголетие, здраве и перфектно тяло. Ресвератролът, който споменахме по-рано, се смята,

Протеинът SIRT1(червено), разположен около хромозомите (синьо). Credit: ANA GOMES/SINCLAIR LAB

Протеинът SIRT1(червено), разположен около хромозомите (синьо). Credit: ANA GOMES/SINCLAIR LAB

че повишава нивото на един вид сиртуини, наречен SIRT1, който изглежда предпазва мишките от болестотворния ефект на диета, богата на мазнини. На този сиртуин се приписват и редица други ползотворни ефекти, като са проведени и няколко малки клинични проучвания върху човека.

През 2000 г. лабораторията на Гуаренте съобщава, че NAD е енергийният източник за дейността на сиртуините, включително SIRT1. Т.е. колкото повече NAD има в клетките, толкова повече „полезни неща върши” SIRT1. И едно от тези полезни неща е да предизвиква образуването на нови митохондрии. Интересно е, че NAD може също да активизира и други сиртуини. SIRT3 е един от тях. За него се смята, че поддържа правилното функциониране на митохондриите. Така NAD и сиртуините работят заедно. Изследователите са открили, че ядрата на клетките изпращат сигнали до митохондриите, които са необходими за поддържане на нормалната им функция, а SIRT1 осигурява предаването на тези сигнали.

Когато нивата на NAD спаднат, както се случва в процеса на стареене, то и активността на SIRT1 също спада. Това от своя страна кара сигналите да отслабнат, а митохондриална дисфункция се засилва, което води със себе си всички негативни ефекти, които искаме да избегнем. Така NAD стимулаторите могат да работят съвместно с добавки като ресвератрол, а ние даваме нов тласък на митохондриите, с което да предотвратяваме заболяванията, свързани със стареенето.

Друго вещество, подобно на ресвератрола – птеростилбен, се съдържа в боровинките и гроздето и е много мощен вариант на ресвератрола. Молекулата на птеростилбена е почти идентична с тази на ресвератрола, но има няколко малки, но съществени разлики. Изследвания върху животни показват, че тя е около четири пъти по-силна от ресвератрола.

Преди да излезе трудът на Синклер, през 2012 г. изследователи са доказали, че при инжектиране с NR на мишки, които са отглеждани на диета с високо съдържание на мазнини, те натрупвали с 60% по-малко тегло от тези, които са на такава диета, но не приемат NR. Освен това, никоя от мишките на NR не е показала признаци на диабет, а енергийните нива са били подобрени. Учените определят ефектите на NR върху обмяната на веществата като „просто изумителни!”

Засега ни остава само да чакаме и следим с интерес изследванията в областта на стареенето, борбата с него и FAD. Но като се има предвид значимостта на темата, вероятно чакането няма да продължи много дълго.

 

Една от малкото компании в света, които предлагат изключително чист NMN – 99.7 % е българска и това е нейния уебсайт https://vitaespan.com/bg/.

Сподели