Присаждат ръка от мъртъв донор на мъж, роден без такава

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Credit: Wroclaw Medical University Hospital

Хирурзите от Полша обявиха на 22-ри декември, че успешно са присадили ръка от мъртъв донор на човек, роден без горен крайник, като твърдят, че това е първият подобен случай в света.

„Това е първото в света присаждане на горен крайник на възрастен човек с вроден дефект от този тип.“, каза Adam Domanasiewicz, който бе начело на екипа хирурзи от университетската болница във Вроцлав. „Става въпрос за човек, който е живял 32 години без ръка.“

Специално предложение:
 

До момента подобна процедура е била извършвана само на новородени сиамски близнаци в Индонезия и Канада, казва Domanasiewicz.

Имало е и случаи, при които ръка е присадена на пациент, чийто собствен крайник е бил ампутиран.

Транслапнтацията е проведена на 15-ти декември, като операцията е продължила 13 часа.

Към момента пациентът може да движи единствено пръстите си, а не и самата ръка, но лекарите са оптимисти, че той ще добие по-голяма мобилност с течение на времето.

„Това е важен пробив в неврофизиологията и в практиката на трансплантациите, защото до момента се смяташе, че при случаи на такъв вид вроден дефект, такова присаждане е невъзможно“, казва Domanasiewicz.

Операцията може да предостави нови възможности за стотици хиляди хора по света, родени без крайници, за които единствен вариант до момента бяха протезите, добавя той.

Превод: Цветелина Христова

Сподели